Tips – varmt vatten

Posted On Oct 08, 2023 |

I ansiktsyoga är det bra att tänka på vår kropp inifrån och ut. Här kan du läsa om vad varmt vatten gör för dig och inte minst din hud.

Jag var 36 år när jag mötte en ayurvedisk läkare i Indien som gav mig rådet att börja dricka varmt vatten. Inte minst för att våra inre organ uppskattar detta.

I dag dricker jag flera koppar per dag, första när jag kliver upp på morgonen. Och sista innan läggdags. Personligen tycker jag bäst om temperatur 40-50 grader.

Testa gärna under en vecka eller två och se vad du tycker.

Men varför ska vattnet vara varmt?

Jämför med att diska mattallrikar. Om du sköljer med varmt vatten så lossnar fettet lättare än om du sköljer med kallt vatten. Samma händer i våra kroppar.

Trots värmen i Asien så äter man varma maträtter och inte minst dricker man flera koppar varm dryck dagligen.

Positiva effekter

I ansiktsyoga är det så värdefullt att vi också tänker på kroppen i ett större perspektiv. Människokroppen består av ca 70 % vatten, för barn – hela 90 %.
Vatten finns till och med i blodet vilket förklarar varför blodet blir tjockare och mer trögflytande vid vätskeförlust.

Som du kanske redan vet så hjälper vatten till att spola bort toxiner och restprodukter ut ur kroppen. Kallt vatten däremot sägs chockera kroppens inre organ och stör energiflödet. När kroppen inte behöver ta av sin energi för att värma upp vattnet så får vi mer energi över till andra viktiga livsfunktioner.
Om du dricker kallt vatten en varm sommardag är det inte ovanligt att du kan bli trött.

• Vatten ökar din vitalitet och energinivå, koncentration och uthållighet. Varmt vatten gör att din kropp slappnar av. Men ökar också blodcirkulationen, som i sin tur ger dig bättre hud. Något som  varje ansiktsyoga utövare bara älskar.

• Om du dricker alkohol, drick gärna varmt vatten, inte minst innan du lägger dig! Dina njurar kommer att tacka dig.

• Varmt vatten med mynta alternativt en tesked spiskummin som får dra i 5–10 minuter är bra för både mage och matsmältning.

Tips

Tänk på att inte ta varmvatten direkt från kranen. Värm istället upp vatten i vattenkokare och låt det stå en stund eller blanda ut med lite kallt vatten.